• مخمر ها
  • 2023/09/25
  • ارسال شده توسط ماندانا جهانشیری
  • 212 بازدید
  • خمیر مایه در ایران

    خمیر مایه در ایران از چه زمانی شروع به فعالیت کرده است؟ مخمر نان از قدیمی ترین موادی است که بشر بدون اطلاعات کافی از حضور و نقش آن از روزگاران گذشته آن را استفاده کرده است. تاریخ استفاده از مخمرها از 5000 سال پیش تا امروز در حال تغییر است. مصر باستان در روزگاران دور برای پخت نان از مخمر کمک می گرفتند.

    با نگاه دیگر باید گفت مخمرنان یا خمیرمایه های امروزی،  از قدیمی‌ ترین میکروارگانیسم های صنعتی بشر می باشند . از روزهای دور برای تخمیر اولیه نان از آنها استفاده شد. تاریخ حضور مخمرها در کتاب مقدس نیز ردپایی از خود دارد. تحقیقات اخیر نشان می‌ دهد که استفاده از ارگانیسم‌ های متعدد برای تخمیر از اوایل یک میلیون سال پیش و به دوره حضور انسان اولیه می رسد که از میوه ها برای تخمیر کمک می‌گرفتند.

    صنعت خمیرمایه در زمان باستان

    در یکی از سوابق اولیه استفاده از مخمرنان در مصارف سنتی تر مثل پخت نان از مصر باستان در بین سال‌ های ۱۳۰۰ تا ۱۵۰۰ قبل از میلاد و چین در ۳۰۰ تا ۵۰۰ سال قبل از میلاد نیز حضور خمیرمایه وجود دارد. محققان بر این باور هستند که استفاده از مخمر در تخمیر غلات و موارد تخمیری مرتبط با نان بسیار قدیمی‌ تر از تاریخ‌ هایی بوده که داده‌ های باستان شناسی نمایش می دهند. اینگونه باید نتیجه گرفت که رابطه انسان با مخمرها یکی از قدیمی‌ ترین روابط دوستانه بشریت خواهد بود. در کل حضور مخمر در زندگی انسان از روزهای دور دیده شده است. تاریخ نگاران بر این باورند که درک و دانستن روش های تخمیر و پخت از مصر و بابل به یونان و میان یهودی ها منتشر گشت.  نانوایان حرفه ای از سال 168 قبل از میلاد بعد از جنگ با شاه پرسئوس در رم ظاهر شدند در حالی که در این زمان مخمرها به صورت عمومی و گسترده در سراسر دنیا برای تهیه غذاها مورد استفاده قرار می گرفت.

    برشی از تاریخ و شواهدهای اولیه میکروسکوپی از مخمرنان

    توصیفات ظاهری میکروسکوپی مخمر را در ابتدا مدیون فردی به نام Anton van Leeuwenhoek در سال ۱۶۸۰ می باشیم. در کنار مخمرها این فرد باعث دیده شدن باکتری‌ ها و موجودات کوچک برای اولین بار بوده اند. در اصل تاریخچه مخمر در سال ۱۸۵۷ زمانی که لویی پاستور فرایند تخمیر را درک کرد، دچار انقلاب کوچکی گردید. او بسیار زود فهمید که مخمر برای تشکیل عطر و طعم نان بسیار ضروری است و آن را به عنوان بهترین راه برای عمل درآوردن خمیر معرفی کرد.
    خمیر مایه در ایران

    اولین تولید تجاری خمیرمایه چگونه و چه زمانی شروع شد؟

    جالب است بدانید پس از کشف ماده مهم در پخت نان در سال های قبل، اولین تجربه حضور تولید تجاری مخمر یا پرورش آن به دهه 1700 برمی گردد. یافته های موجود در اسناد مربوط به سال ‌های ۱۷۷۱ به تولید مخمر به روش ‌های خشک کردن ساده هم تاکید دارد. که در آن مخمر را در زیر نور خورشید خشک و نگهداری می کردند.

    خمیرمایه خشک شده برای اولین بار در سال 1822 در وین به صورت تجاری خرید و فروش را شروع کرد.از مهمترین روش های نگهداری مخمر می توان به: در بطری قرار دادن مخمر، پوشاندن مخمر با روغن و یا دفن آن در چند فوت از زیر زمین کنیم.

    معرفی  صنعت خمیر مایه در ایران

    سراسر کره خاکی را 206 کشور پوشانده است. در این کشورها حدود 100 کارخانه خمیر مایه در ایران در حال فعالیت است. از این تعداد 8 کارخانه بزرگ تولید خمیرمایه خشک و فوری در ایران مشغول به فعالیت است.

    خمیر مایه در ایران با حضور اولین کارخانه کشور به سال 1346 در شهریار کرج برمی گردد. مابقی کارخانه ها نیز از اوایل دهه 1370 در کشور به تولیدکنندگان خمیرمایه کشور پیوستند. در واقع ایران بعنوان یک قطب منطقه ای، تامین کننده خمیرمایه کشورهای همسایه است.  زیرا بیش از ایران به ارزش این ماده پر فایده در جنبه های مختلف زندگی دست پیدا کرده اند.

    از تعداد 5 کارخانه ظرفیت ۳۵۰۰۰ تن در حال فعالیت هستند  و با توجه به طرحهای توسعه ای، پیش بینی می شود این ظرفیت طی سالهای آینده به بیش از ۵۰٫۰۰۰ تن نیز دست پیدا کن. کارخانه های فعلی با صد در صد ظرفیت خود در حال تولید هستند ولی متاسفانه باید گفت محصولات پر ارزششان در بازار داخل کمتر قدر شناخته می شود و بازارهای خارجی اقبال بیشتری به این محصول نشان میدهند.

    مسئولان این صنعت در سال 1382 تصمیم گرفتند، اتحادیه ای جهت سازماندهی برای فعالیتهای خود تاسیس نمایند که منجر به تاسیس سندیکای تولیدکنندگان خمیرمایه گردید.

    صنعت خمیر مایه در ایران | شرکت خمیر مایه خوزستان

    شرکت خمیرمایه خوزستان در سال ۱۳۷۰ تحت شماره ۸۷۹۷۷ در اداره ثبت شرکتها و مالکیت صنعتی تهران به ثبت گردید. از جمله افتخارات این شرکت در سال  ۱۳۷۶ موفق به دریافت مجوزهای رسمی به منظور ایجاد واحد تولید خمیرمایه خشک می باشد.

    کارخانه خمیرمایه خوزستان (خمیر مایه در ایران) در روز پانزدهم بهمن سال ۱۳۸۰، توسط وزیر محترم وقت صنایع و معادن افتتاح شد. سپس تولید خود را به صورت رسمی آغاز نموده است.

    مساحت کارخانه آن در زمینی به متراژ ۶۵۰۰۰ متر مربع می باشد. باا استفاده از جدیدترین روش های تکنولوژی روز اروپا و جهان و به کارگیری مدرنترین ماشین آلات و دستگاههای حساس و دقیق کنترل رایانه فعال است. که این حضور پرشکوه توانسته است؛ این روزها نبض بازارهای خارجی و داخلی را در دست گرفته است.

    شرکت خمیرمایه خوزستان در سال ۱۳۹۱ پس از تغییرات مدیریتی اولین طرح توسعه ظرفیت تولید خود را روانه بازار کرد که در سال 1394 و در دومین سال متوالی در سال 1396 نیز سومین طرح توسعه خود را اجرا کرد و توانست ظرفیت تولید خمیرمایه خشک را افزایش دهد.

    البته  در سال ۱۴۰۰ دومین شرکت؛ به نام شرکت خمیرمایه برتر تاسیس گردید. کارخانه دوم؛ (خمیرمایه برتر) در آبان ۱۴۰۰ وارد مدار تولید آزمایشی شد. هدف میان مدت شرکت؛ طی برنامه های توسعه بعدی، دستیابی به توان تولید سایر انواع محصولات بیوتکنولوژی در کشور است. در حال حاضر وب سایت شرکت در حال حاضر دو برند معروف خمیرمایه دزمایه و خمیرمایه شتاب را روانه بازار مصرف کرده است.

    در نهایت باید گفت در صنعت خمیرمایه ایران حرفای بسیاری برای گفتن دارد که اگر اهمیت لازم داده شود به زودی بازار خوبی را برای خود بیش از قبل بدست می آورد.

    دیدگاهتان را بنویسید

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *